КИЇВСЬКА ЄПАРХІЯ. В кожен день Світлої седмиці Церква вітає зі святом Пасхи

IMG_10491 травня, у день Світлого Христового Воскресіння, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій на території Києво-Печерської Лаври зустрівся із дітьми з функціональними обмеженнями та їхніми батьками. Зустріч була підготовлена Київським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді при Київській міській державній адміністрації, та Синодальним відділом з соціально-гуманітарних питань.

Його Блаженство привітав діток, їхніх батьків та волонтерів із світлим днем Христового Воскресіння, побажав міцного здоров’я, Господнього благословення, миру та добра, вручив святкові подарунки та благословив усіх.

Близько 50-ти дітей отримали Великодні подарунки від Предстоятеля.

Пасхальна радість, об’єднала одиноких людей похилого віку за спільною трапезою.

01 травня, в найочікуваніший день всього церковного року, у Престольне свято Кафедрального собору УПЦ, дякуючи небайдужим людям, які об’єднали зусилля, щоб розділити радість Пасхи Христової та подарувати незабутнє свято Великодня для сотні самотніх людей похилого віку в галереї “Соборна” пройшов тадиційний благодійний обід. Це вже третій рік поспіль в день Воскресіння Христового пройшов святковий захід в якому поєднуються вітання, концерт  та звісно спільна Пасхальна трапеза. Цього дня за обідом об’єднались люди якими опікуються волонтери просвітницького центру та громада кафедрального собору УПЦ.

“Ми повинні проявляти милосердя – для тих, хто поруч!” – Т. Ястребова

В день Світлого Христового Воскресіння, керівник благодійного проекту “Наша Лепта” протоієрей Володимир Косточка, зустрівся з представниками союзу багатодітних сімей міста Києва “Діана”.

В громадську організацію «Діана», створену в 1995 році, входить більше 250 сімей, в тому числі і сім’ї переселенців зі сходу України. Для п’ятдесяти з них, серед яких, сім’ї, що мають дітей-інвалідів та дітей-сиріт проектом передані освячені паски.

Духовенство Подільського благочиння привітало дітей та інвалідів зі святом Пасхи

1 травня священик з учнями недільної школи при храмі Петра і Павла на Куренівці за традицією привітали зі святом Великодня дітей та службовців приймальника – розподільника для дітей ГУНП у м. Києві. Учні Недільної школи у віршованій формі розповіли про свято та виконали пісні. Ієрей Сергій окропив вихованців святою водою та подарував Пасхи.

Також, не залишилися без уваги люди з обмеженими можливостями з Подільського районного товариства інвалідів «Єдність» та діти з СЗШ школи – інтернату №5 для дітей з вадами зору, яких священики привітали зі святом Великодня.

1 травня у Голосіївському парку імені Максима Рильського місцевою владою було організовано культурно-патріотичну акцію «Великдень єднає». На запрошення Голосіївської райдержадміністрації  захід відвідав благочинний Голосіївського благочиння протоієрей Павел Кирилов. Він звернувся до присутніх з пасхальним вітанням.«Пасха Христова — це радість, яка завжди з нами. Пасха Христова — це надія, яку ніхто не зможе відібрати. Коли ми стаємо ближчими один до одного, ми стаємо ближчими до Бога», — зазначив священик.

Дитячий хор храму на честь безсрібників Косми і Даміана під керівництвом Наталі Мілєшкіної виконав піснеспіви Світлого Христова Воскресіння. Від Свято-Вознесенського храму, що на Деміївці, гостей пригостили пасхальними куличами. Після офіційної частини отець благочинний поспілкувався з ветеранами АТО.

02 травня 2016 року, на другий день Пасхи, у Білогородському благочинні Київської єпархії було проведено ІІ Дитячий великодній фестиваль „Україна як писанка”.

У заході взяли участь вихованці Недільних шкіл благочиння, а також діти учасників АТО і діти-сироти. В рамках фестивалю було організовано виставку дитячих робіт „Пасхальні мотиви” (малюнки, ліплення, писанки, що були виготовлені у різній техніці), проведено концертні виступи колективів Недільних шкіл та організовано майстер–класи з виготовлення великодніх поробок.

03 травня 2016 року благочинний Бишівського благочиння архімандрит Філарет (Єгоров) передав придбані на прохання волонтерів, які допомагають українським військовикам, та зібрані на парафіях благочиння продукти для доправлення їх у 9-ту роту 53-тьої бригади, яка дислокується на Вінничині. Пасхальні куличі, крашанки, солодощі, м’ясні продукти, олія, цукор, чай та кава — загалом близько півтони продуктів було передано цього разу для потреб українських воїнів і мирного населення сходу України.

Взагалі священнослужителі благочиння регулярно надають допомогу військовослужбовцям, що перебувають у зоні АТО. Так, настоятель храму Покрова Пресвятої Богородиці с. Бишів протоієрей Петро Подунайчук, у співпраці з волонтерами Макарівщини, організував постійний збір коштів, які передаються для потреб української армії. На інших парафіях Бишівського та Макарівського благочинь було зібрано продукти для пасхальних кошиків та доправлено їх у різні військові підрозділи Збройних Сил Украіни.

Також священнослужителі благочиння відвідали та продовжують відвідувати соціальні заклади, які знаходяться на території Макарівського району. Зокрема настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці с. Ясногородка протоієрей Роман Задорожній у перші дні Пасхи передав до Макарівського районного центру соціальної підтримки дітей та сімей «Промінь надії», де перебувають самотні матері з маленькими дітьми та діти без батьківської опіки, пасхальні подарунки та гостинці.

3 травня, у вівторок Світлої седмиці у храмі Покрова Пресвятої Богородиці Оболонського благочиння відбувся традиційний щорічний великодній молебень для дітей інвалідів Оболонського району.

    Після закінчення молебню з поздоровленням виступили дітки недільної школи. Після чого настоятель храму прот. Микола Терещук разом з духовенством привітали діток з Воскресінням Христовим і вручили їм пасхальні подарунки. Батьки і діти подякували за молитву і привітання, і вручили настоятелю храму прот. Миколі Терещуку подячну грамоту.

3 травня у Деснянському благочиннi було проведено низку соціальних заходів.

Так, благочинний Деснянського благочиння протоієрей Димитрій Григорак разом зі священиками Свято-Троїцької парафії м. Києва відвідали:

1) Київський спеціалізований будинок ветеранів війни та праці, громадян похилого віку Деснянського району м. Києва, в якому проживають більш 90 громодян похилого віку;

2) Первинну організацію № 4 Українського Товариства Сліпих (УТОС) Деснянського району м. Києва, яка опікується понад 432 інвалідами по зору;

3) Об’єднання громадян багатодітних сімей Деснянського району м. Києва «Велика Родина», в якій нараховується понад 75 сімей;

4) Раду ветеранів при ЖЕК № 306 у Деснянському районі, в якому обслуговуються близько 1000 ветеранів, вдів та інвалідів Другої світової війни;

5) Ветеранську організацію Деснянського району м. Києва в микрорайоні ЖЕК №310 по вул. Каштанова, в якій опікуються понад 120 учасниками війни та інвалідами.

Також, спільно з Деснянською спілкою ветеранів Афганської війни, були відправлені пасхальні подарунки для бійців 12-го батальйону ЗСУ у м. Артемівськ Донецької областi.

Подарунки дітям онкологічного центру ОХМАТДИТ

Соціальний відділ Воскресенського кафедрального собору УПЦ відвідав дитячу спеціалізовану клінічну лікарню Охматдит – Онкогематологічний центр (вул. Шолуденка, 10) і привітав діток зі святом Пасхи.

До свята Воскресіння Христового громада Воскресенського Кафедрального підготувала подарункові набори для дітей.

Співробітники соціального відділу Кафедрального собору УПЦ відвідали дитяче відділення інституту нейрохірургії ім. академіка А. Ромоданова. Привітали 40 діток і батьків зі святом Христового Воскресіння, а також передали гостинці. Старша медична сестра проводила представників громади в дитяче відділення, дозволила відвідати палати з дітьми і вручити подарунки.

У дитячому відділенні клініки знаходяться діти зі складними захворюваннями, і не тільки вони. З ними живуть їхні мами, які «хворіють» разом з дітьми, переживають їх хвороба за двох. Це дуже важка психологічна ноша, життєвий хрест – бачити свою дитину страждають. В очах жінок втома, але все ж посмішка, діти не повинні відчувати якусь приреченість або невіра мами в позитивний результат. Це сильні люди, які якщо і плачуть ночами, але до кінця борються за життя і здоров’я своїх дітей. Мами вірять, сподіваються і чекають дива. Від Бога, від лікарів, від людей.

Дуже важливо не забувати ці сім’ї, в яких ростуть діти з такими складними захворюваннями, по можливості допомагати їм. Адже про них рідко згадують, практично не показують по телебаченню, мало інформації. Скромні люди в закритому просторі найбільше потребує підтримки та допомоги, часто залишаються наодинці зі своєю бідою.

У великодні дні священик храму на честь Покрова Пресвятої Богородиці Оболонського благочиня, ієрей Сергій Бережний, привітав з Великоднем дітей, батьків і працівників відділення соціально-медичної реабілітації дітей з ДЦП територіального центру соціального обслуговування Оболонського району Києва.

На завершення зустрічі священик подякував батькам за їх терпіння і любов, подарував дітям пасочки, батькам – продуктові набори.

01 травня 2016 року, в день святої Пасхи, благочинний Ірпінського благочиння, протоієрей Олександр Федоричко, надав фінансову допомогу трьом малозабезпеченим сім’ям. Також в цей день храм відвідали дітки санаторію «Ластівка», вони посвятили куличі та отримали солодощі від благочинного.

05 травня 2016 року в дитячому санаторії «Ластівка» м. Ірпінь відбулася циркова вистава для маленьких мешканців оздоровчого закладу. Юні глядачі отримали багато позитивних емоцій від перегляду циркових виступів, у тому числі — з екзотичними тваринами. І якщо сміх дійсно лікує, цей день безперечно мав стати внеском у міцність їхнього здоров’я.

Наприкінці вистави благочинний, отець Олександр, привітав усіх присутніх зі святом Пасхи та подякував директору дитячого оздоровчого санаторію «Ластівка» Тамарі Василівні за багаторічну плідну співпрацю з Ірпінським благочинням.

6 травня, у рамках благодійного проекту «Наша Лепта» до акції долучились і волонтери парафії на честь святителя Миколая Чудотворця. Було передано представникам Спілки багатодітних сімей міста Києва «Діана» дитяче харчування, соки, підгузники, миючі засоби — загальною сумою 15 тис. грн. На прохання дружин бійців АТО волонтери «Нашої Лепти» передали для воїнів духовну літературу.

6 травня благочинний Другого шевченківського благочиння провів благодійну акцію по зібранню допомоги бійцям АТО. Так, стараннями парафій благочиння було зібрано Пасхальні подарунки та передані через Дарницьку самооборону пораненим бійцям та мирним жителям Маріуполя.

06 травня благочинний Бишівського благочиння Макарівського вікаріатства архімандрит Філарет (Єгоров) з групою волонтерів, відвідав з пасхальними подарунками соціальні установи Макарівщини.

Зокрема, молочні продукти – сир та вершкове масло, передані черкаським підприємством «Звенигора», — та придбану свіжеспечену великодню випічку було доставлено в Стаціонарне відділення для постійного або тимчасового проживання одиноких непрацездатних громадян Макарівського району в с. Грузьке, куди в перший день Пасхи настоятель місцевої Архангело-Михайлівської парафії протоієрей Андрій Велимчаниця також передав зібрані парафіянами продукти.

У цей же день благодійники побували й у Центрі соціально-психологічної реабілітації дітей с. Копилів, де в даний час перебуває 27 дітей. Це як діти, що виховуються без опіки батьків, так і діти з сімей вимушених переселенців. Для них було придбано фрукти та передано пасхальні кулічі, а також — продукцію підприємства «Звенигора».

Загалом протягом Світлого тижня клірики благочиння відвідали з пасхальними подарунками всі соціальні установи, розташовані на території благочиння, та побували у сім’ях українських військовослужбовців, які загинули у зоні АТО, надаючи духовну підтримку та матеріальну допомогу.

 До світлого свята Великодня, громадою Воскресенського Кафедрального собору була здійснена акція роздачі пасок і тістечок для пенсіонерів та інвалідів. Соціальний відділ собору відвідав спеціалізовану установу для проживання громадян похилого віку та інвалідів Подільського району м.Києва.

Будинок пристарілих розташований на масиві Виноградар, і знаходиться на вулиці Їжакевича 3, в досить тихому і зеленому місці. Це 20-квартирний будинок для проживання одиноких престарілих подолян, які багато років пропрацювали в Києві, проте до старості виявилися самотніми – без сім’ї, без родичів, в квартирах, в яких їм одним, з оглядкою на старість і хвороби, жити важко.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *