Служити Богу і людям: 4 тези соціальної концепції Церкви

Життя в Церкві, до якої закликається кожна людина, є невпинне служіння Богу і людям.

У ювілейного 2000 році від Різдва Христового на Архієрейському соборі Російської Православної Церкви був прийнятий документ «Основи соціальної концепції Російської Православної Церкви». Незважаючи на занудне назву, цей документ дуже цікавий як для вчених богословів, так і для звичайних віруючих, і навіть для далеких від Церкви людей. Він дуже життєвий, багато питань, якими переймаються сьогодні православні християни, мають там свої відповіді. Але про це знають не всі. А між тим, тільки РПЦ змогла прийняти документ такого високого богословського рівня і такої життєвої актуальності. Про що ж йдеться в тексті документа? Розглянемо для початку «основи Основ».

Перший розділ документа називається «Основні богословські положення» і в ньому розкривається те, як Церква визначає саму себе і як вона бачить своє становище в цьому світі. Сенс цього розділу зводиться до кількох основних тез.

Тезіс перший: у Церкві треба бачити Христа, Месію, Боголюдину

В Євангелії є розповідь про те, як Христос ішов до умиравшей дочки начальника синагоги і народ тиснув і пригнічував Його. «І ось, прийшов муж, Яір, який був старшим синагоги Він припав до Ісусових ніг, та й став благати Його завітати до дому його, тому що у нього була одна дочка, років дванадцяти, і вмирала вона. А коли Він ішов, народ тиснув Його »(Лк. 8, 41-42). Можна собі уявити натовп людей, що оточувала Христа, гомонящей і штовхає Його з усіх боків. Згадаймо метро в годину пік. І ось в цьому натовпі знаходиться одна жінка (одна!), Яка зовні торкається до Христа так само як і всі ці люди, але внутрішньо – зовсім інакше. «І жінка, що страждала кровотечею дванадцять років, яка, витратити на лікарів увесь маєток, ні одним не міг її, підійшовши ззаду, доторкнулась до краю одежі Його; і хвилі тієї спинилася їй кровотеча »(Лк. 8, 43-44). І можна поставити запитання: а що, вона одна мала недугу у всій цій юрбі? Тільки у неї однієї, з тих хто торкався одягу Господа, були негаразди зі здоров’ям? Чому ж зцілилася тільки вона одна? «І сказав Ісус запитав: Хто доторкнувся до Мене?» (Лк. 8, 45). Питання було, мабуть абсолютно абсурдним. Як можна питати про це, коли безліч людей тіснили Господа? І святий апостол Петро з подивом каже про це: «Наставнику народ коло Тебе он і тіснить, – і Ти кажеш: «Хто доторкнувся до Мене?» (Лк. 8, 45). Але Спаситель вказує на величезну різницю між тісно його людьми і цією жінкою: «Але Ісус сказав: доторкнувся до Мене хтось, бо Я відчув силу, що вийшла з Мене. А жінка, побачивши, що вона не втаїлася, з трепетом підійшла і, пав перед Ним, і призналася перед усіма людьми, чому доторкнулась до Нього, і як хвилі тієї одужала. Він сказав їй: Дочко, твоя віра твоя спасла тебе; Іди з миром »(Лк. 8, 46-48).

Так ось, на Церкву треба дивитися саме так, як ця жінка дивилася на Христа. Інакше наш погляд буде не просто помилковим, але і провідним в погибель. Ми можемо якось там стикатися з Церквою, але при цьому продовжувати перебувати в обіймах гріха і смерті. Люди, які оточували Христа в натовпі, йшли за Ним більше з цікавості, подивитися зцілить він дочку Яіра чи ні. Вони дивилися на нього як на людину, цікавого проповідника, може бути навіть і чудотворця. І Він дійсно є і Син Людський, і проповідник, і чудотворець. Але кровоточива жінка побачила в Ньому і щось більше. Вона побачила в Ньому Бога.

У Церкви теж можна бачити, і громадську організацію, і систему управління людьми, і комплекс моральних правил поведінки, і просто красиву обрядовість і так далі. Але люди, які бачать в Церкві перш за все все вищеперелічене, часто не бачать в ній головного – Христа. І не отримують від цього ніякої користі для своїх безсмертних душ, точно також, як і ті люди, які оточували і тіснили Христа в згаданому євангельському епізоді.

«Церква є зібрання віруючих у Христа, в яке Ним Самим закликається увійти кожен. У ній «все небесне і земне» повинен бути з’єднаний у Христі, бо Він – Глава «Церкви, а вона Його тіло, повнота що все всім наповняє» (Еф. 1. 22-23). (Д.1.1. Основ СК РПЦ). «Церква є боголюдський організм» (П.1.2.).

У Христі з’єднані дві природи: божественна і людська. Але святоотеческое богослов’я говорить про Христа як про Боголюдини, а не як про людинобогом. Також і в Церкві потрібно перш за все бачити божественне, а потім людське.

Тезіс другий: єднання людини з Боголюдиною Христом можливо не інакше як в Церкві

«У Церкви дією Святого Духа відбувається обоження творіння, виповнюється початковий задум Божий про світ і людину» (Д.1.1.). У цих словах визначається головна місія Церкви в світі – обоження творіння. Чи не участь в розбудові держави, що не вироблення філософських і моральних концепцій, які не психологічна допомога стражденним і не матеріальна нужденним, а обоження творіння. І це обоження не може здійснитися ніде, крім Церкви Христової. Ні в громадських організаціях, ні в політичних партіях, ні навіть організаціях релігійних, але не перебувають у єдності з Церквою.

«Христос очолив Собою людство, став Главою оновленого людського єства – Його тіла, в якому знаходиться доступ до джерела Святого Духа. Церква – єдність «нової людини у Христі» (Д.1.1.).

І це єдність у Христі не порушується існуючими земними поділами. «Чоловіки, жінки, діти, глибоко розділені щодо раси, народу, мови, способу життя, праці, науки, звання, багатства … – всіх їх Церква відтворює в Дусі … Все отримують від неї єдину природу, недоступну руйнування, природу, на яку не впливають численні і глибокі відмінності, якими люди відрізняються один від одного … »(Д.1.1.).

Тезіс третій: Церква пов’язана зі світом і взаємодіє з ним

«Церква пов’язана зі світом за своєю людської, тварному природі. Однак вона взаємодіє з ним не як суто земної організм, але у всій своїй таємничої повноті »(П.1.2.). Знову ж можна провести аналогію. Образ з’єднання божественної і людської природ у Христі, IV Вселенський собор визначив в чотирьох термінах: «неслитно, незмінно, нероздільно, нерозлучно». Так само і в Церкві, не можна сказати, що ось тут вона взаємодіє зі світом тільки своєю людською природою, а ось тут – тільки божественної. Ні, це взаємодія відбувається завжди «у всій своїй таємничої повноті».

А ось що можна розділити в Церкві, так це гріх і святість. «Церква, будучи тілом Боголюдини Христа, богочеловечности. Але якщо Христос є досконалий Богочоловік, то Церква ще не є досконале богочеловечество, бо на землі вона воює з гріхом, і її людство, хоча внутрішньо і пов’язане з Божеством, далеко не в усьому Його висловлює і Йому відповідає »(П.1.2.) . Люди, члени Церкви в тій чи іншій мірі схильні до гріха. «Немає людини праведної на землі, що робила б добро й не грішила …» (Екл. 7, 20). Гріхи можуть бути різні, великі і малі, смертні і не смертні: «Усяка неправда то гріх; але є гріх не на смерть »(1 Ів. 5, 17). Але в Апокаліпсисі сказано про вічне Царство Боже, що «… не ввійде до нього ніщо нечисте і хто чинить гидоту й неправду …» (Одкр. 21, 27). Тому для кожної людини вкрай важливо відокремити від себе все гріховне, яке він здійснює в життя. І зробити це можливо в таїнствах покаяння, соборування і причастя Святих Христових Тайн. «Се доторкнувся до устам вашим, і відбереться беззаконня ваша і гріхи ваша очистить» (Іс. 6, 7) говорить священик після причащання народу. І вчинення цих таїнств неможливо ніде, крім як у Церкві.

Взаємодіючи з світом «у всій своїй таємничої повноті», Церква взаємодіє і з державою, і з суспільством, і з кожною окремою людиною. «Для цього вона вступає у взаємодію з державою, навіть якщо воно не носить християнського характеру, а також з різними громадськими асоціаціями та окремими людьми, навіть якщо вони не ідентифікують себе з християнською вірою» (п.1.4.).

Колись святий апостол Павло стоячи перед перед царем Агриппой говорив про своє бажання, щоб всі люди звернулися в християнство. «Агріппа ж Павлові: Ти малощо не намовляєш мене щоб я став християнином. А Павло: Благав би я Бога, щоб чи мало, чи багато, не тільки ти, а й усі, хто чує сьогодні мене, зробились такими, як я, крім оцих ланцюгів »(Діян. 26, 28-29). Також і Церква бажає, «щоб усі люди спаслися і прийшли до розуміння правди» (1 Тим. 2, 4), але усвідомлює, що дарована Богом вільна воля людини має на увазі, що людина може ухилитися від Бога і від порятунку. Безліч свідчень, і Святого Письма, і навколишньої дійсності говорять про те, що більшість людей саме так і роблять. Але ця обставина не перешкоджає тому, щоб Церква не взаємодіяла б з такими людьми і не поширювала на них свій сприятливий вплив. І вплив цей може виражатися в різних формах. «Не ставлячи прямої задачі звернення всіх в Православ’я в якості умови співпраці, Церква сподівається, що спільне благодіяння приведе її співпрацівників і оточуючих людей до пізнання Істини, допоможе їм зберегти або відновити вірність богоданним моральним нормам, спонукає їх до миру, злагоди і процвітання, в умовах яких Церква може найкращим чином виконувати своє спасительне ділання »(п.1.4.). Тобто, вплив Церкви на суспільство, держава і кожної окремої людини є корисним і благотворним, навіть якщо при цьому і не досягається головної мети – обоження творіння.

Церква не повинна замикатися в собі і ставати таким собі «заповідником рятуються», відмежувались від решти світу непроникною стіною. «Неприпустимо маніхейське гнушеніе життям навколишнього світу. Участь християнина в ній повинно ґрунтуватися на розумінні того, що світ, соціум, держава є об’єктом любові Божої, бо призначені до перетворенню і очищенню на засадах богозаповіданої любові »(Д.1.3.).

Тезіс четвертий: зміст взаємодії Церкви зі світом – служіння

«Життя в Церкві, до якої закликається кожна людина, є невпинне служіння Богу і людям. До цього служіння призивається весь народ Божий »(Д.1.3.). Це служіння може проявлятися по-різному. «Члени тіла Христового, беручи участь в спільному служінні, виконують і свої особливі функції. Кожному дається особливий дар для служіння всім. «Служіть один одному, кожен тим даром, якого отримав, як доморядники всілякої Божої» (1 Пет. 4. 10). «Одному дається Духом слово мудрости, а другому слово знання тим же Духом; а іншому віра тим же Духом; а іншому дари вздоровлення тим же Духом; а іншому роблення чуд, а іншому пророкування, а іншому розпізнавання духів, а тому різні мови, а іншому вияснення мов. А все оце чинить один і той Самий Дух, уділяючи кожному осібно, як Він хоче »(1 Кор. 12. 8-11) (Д.1.3.). Кожна людина на своєму місці повинен в міру своїх сил і здібностей здійснювати це служіння, до якого його закликає Церква.

Окремо говориться про суспільне, в тому числі і політичної діяльності. «Церква закликає своїх вірних чад і до участі в суспільному житті, яке повинно ґрунтуватися на принципах християнської моралі» (Д.1.3.). Цим твердженням Церква говорить, що незважаючи на поширену думку, що «політика – справа брудна», все-таки можливо брати участь в ній і при цьому не забруднити тим брудом, який в політиці дійсно має місце. Святе Письмо і житія святих дають нам цілий ряд прикладів високодуховних політиків і громадських діячів.

Закликаючи християн до служіння Богу і людям в різних сферах, Церква все ж говорить і про деякі обмеження. «Нероздільність церковний організм бере участь в житті навколишнього світу у всій повноті, проте духовенство, чернецтво та миряни можуть по-різному і в різній мірі здійснювати таку участь» (Д.1.3.). Ці обмеження можуть полягати в забороні священнослужителям займатися політичною, а також деякими іншими видами діяльності.

Сказавши про те, як Церква усвідомлює саму себе, і по суті, і по відношенню до світу, Основи соціальної концепції РПЦ переходять до розгляду такого питання як співвідношення Церкви і нації. Про це в наступній публікації.

За матеріалами: СПЖ

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *