МУКАЧІВСЬКА ЄПАРХІЯ. «Христос Воскресе – радійте всі» – сотні людей у період Пасхи отримали допомогу від єпархії

gi2P80EAfFYЗ благословення Високопреосвященнішого Феодора, архієпископа Мукачівського і Ужгородського, за підтримки голови Іршавського молодіжного братства імені Пророка Господнього Іоанна ієромонаха Агапіта (Шпиняка), а також всіх небайдужих сердець у четвер Страсного тижня стартувала акція «Христос Воскресе –  радійте всі».

За час цієї акції було розвезено, подаровано, передано до інших організацій 6000 пасок, незліченну кількість писанок, 40 кг цукерок, 200 пакетів продуктів харчування. Акція «Христос Воскресе – радійте усі» триватиме до вівторка, 10 травня. Поки ж молодіжне товариство підбиває підсумки проведеного.

«Четвер Страсного тижня. Море емоцій, адже почали звозити звідусіль паски, такого ніхто з нас ще не бачив: тисячі пасок в одному приміщенні і декілька годин, щоб їх розвантажити. Вже стомлені, та голова братства благословляє їхати по будинках. Однак людей багато, здається встигнути нереально. Шість авто і двадцять п’ять братчиків о 21.00 розходяться, відвідавши 97 сімей, яким в подарунок привезли паску, писанки, продуктові подарунки.

П’ятниця. Незважаючи на домашні клопоти знов ідем по будинках та буде важче ніж вчора, адже ідемо до одиноких людей, де крім паски і того, що веземо ще треба затриматись, щоб поспілкуватись. Відлучаємось, щоб піти у храм на виніс Плащаниці, а потім продувжуємо. Десята година вечора, фізично падемо з ніг та водночас радіємо бачачи очі тих, кого навідали.

Субота. Зранку відразу після служби збори. По молитвах дорогого серцю владики і великими зусиллями голови братства нам потрібно навідати вже не тільки з пасочками, а й гарячими обідами інвалідів і знедолених, крім адресів, що маємо, треба заїхати до села ромського населення в с.Собатино. Восьма година вечора, час закінчувати, адже вже скоро треба йти до храму. Знедолених так багато, що серце зжимається бачачи те, як живуть люди.

Неділя. ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ-ВОІСТИНУ ВОСКРЕСЕ! Разом з головою братства відвідуємо міську лікарню. Медичний персонал радо пропускає по палатах. Звісно є люди, що не святкують Воскресіння Христове та всі як один щиро вдячні, що їх навідали в лікарні. Подиву людей немає меж, як так без грошей їм дарують символ Великодня – пасху, крашанки. Кожному хворому просто в руки. Це того варто –  їхні очі як промінчики сонця. Третя година дня – ми ідемо до рідненьких діток в Чинадіївський дитячий будинок. Гучні вислови «Христос Воскресе», збігається малеча. На подвір’ї за столом цікава розмова, живе спілкування, а потім подарунки всім і кожному. Вражені і щасливі від пережитого дня вертаємось додому.

Понеділок Світлого тижня. Після Літургії всі по автобусах, адже з благословіння правлячого архієрея у нас дитяче свято у центрі нашого міста Іршави. За сприянням мера міста і підтримки голови братства ми зробили грандіозне свято для всіх мешканців міста. У проведенні свята було залучено понад 50 людей, які щосили старались подарувати радість дітям. Солодкий стіл, частування всіх пасхами, крашанками дивувала перехожих. Міньони і Мікі мауси ходили центральною площею. Ми надзвичайно вдячні тим, хто допомагав нам сьогодні, адже тут ми показали, що віра наша жива, що треба вміти святкувати без чарки, а просто щиро радіти прославляючи Христа.

Вівторок Світлого тижня. Нарешті ми ідемо до наших бабусь і дідусів, звісно перед ними ще потрапимо до юнаків, що проживають у спеціалізованому інтернаті. Ох…їх так багато, боїмося, щоб вистачило подарунків. Величезні пакети з солодощами, кошики з писанками, які фарбували цілу ніч, чотириста пасок нереально багато всього. День минув швидко, всі повертаються додому задуманими, бо тут ми бачимо ціну помилок – ціну життя.

Середа Світлого тижня. Відвідуємо вихованців Імстичівської школи-інтеренату. Радість і дитяча щирість дають забути про втому.

Четвер Світлого тижня. Ми всі разом ідемо в Ільницьку школу-інтернат, адже нас запросили дітки на своє свято. У подарунок веземо їм багато подарунків. Діти дивують талантами.

П’ятниця Світлого тижня. Протоієрей Василій Ігнат запросив взяти участь у святі. Хвилюємось, щоб не підвести нашого голову братства. Слава Богу все пройшло добре.

Субота Світлого тижня. Без минулого не було б і майбутнього – наголошує наш наставник перед тим, як відправляє у дорогу – ми ідемо до ветеранів. Вони наче діти радіють нашому приходу зі смачненькою пасочкою,солодощами,пакетами з продуктами. Та найцінніше для них, щоб ми їх послухали за те, що вони пережили».

Молодь Іршавської молодіжки зі своїм наставником ієромонахом Агапітом (Шпиняком) щиро вітають усіх зі світлим Христовим Воскресіння, дякуючи всім тим, хто долучився до акції:

«Надзвичайно велика подяка нашому щирому, доброму владиці Феодору, бо по його благословінню організувалась ця акція і по його святих молитвах дійшла до завершення. Дякуємо владиці за його підтримку, без якої нічого не було б. ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!».

В день Воскресіння Христового з благословення Високопреосвященнішого Феодора, архієпископа Мукачівського і Ужгородського на запрошення в.о. командира військової частини А-1556 полковника Стахів І.І. для військовослужбовців 128-ї окремої механізованої бригади, що в Мукачеві були освячені паски.

Участь в освячені взяв настоятель Олександро-Невського храму при Мукачівській військовій частині 128-ої бригади – протоієрей Іван Гергель та священнослужитель Мукачівського кафедрального собору на честь ікони Божої Матері «Почаївської» − протодиякон Георгій Шевельов.

Наостанок від імені владики Феодора, отець Іван звернувся до присутніх з пастирським словом в якому побажав всім милості Божої, благодаті, благословення, тихої та мирної служби.

У другий день Воскресіння Христового до ув’язнених Ужгородського УВП №9 з пасхальним благовістям завітали священнослужителі єпархії. За підтримки небуйдужих людей для кожного, хто утримується в установі були освяченні та роздані паски. Священники відвідали кожну камеру та привітали усіх зі світлим Христовим Воскресінням.

Організатором благодійного заходу виступив настоятель храму на честь святої великомучениці Анастасії Узорішительниці, що розташований на території установи, голова Пенітенціарного відділу єпархії – протоієрей Володимир Гуй. Разом з отцем Володимиром ув’язнених відвідали клірик Ужгородського Свято-Хресто-Воздвиженського собору, помічник голови відділу – протоієрей Іван Фечко та клірик Свято-Троїцького храму Ужгорода (р-н Боздош)− протоієрей Іван Крецул.

В другий день Пасхи, 2 травня, за молитвами правлячого архієрея і за підтримки голови братства ієромонаха Агапіта (Шпиняка) братчики організовували дитяче свято в центрі міста Іршава. Святкування відбулось після Літургії на центральній площі міста, де зібрались дітки з школи-інтернату, вихованці дитячого будинку, мешканці міста Іршави і казкові герої, що завітали на свято.

Програма була насиченою і різнобарвною, адже в дитячому святі брав участь і зразковий дитячий ансамбель «Кирниченька». Повчальна сценка «Великдень Горпинки» розчулила кожного і примушувала задуматись.

З благословіння правлячого владики діє благодійна пасхальна акція «Христос Воскресе», яку проводить Іршавське молодіжне братство.

Акція стартувала з четверга Страсного тижня і триватиме протягом Світлого тижня. Молодь відвідує осіб, які знаходяться на стаціонарному лікуванні в ЦРЛ, дітей з неблагополучних сімей, ромське населення, дитячі будинки, стареньких, немічних, хворих, аби подарувати паски, продукти харчування, писанки і шоколадні яйця, організувати святкові обіди.

У другий день Воскресіння Христового до ув’язнених Ужгородського УВП №9 з пасхальним благовістям завітали священнослужителі єпархії. За підтримки небуйдужих людей для кожного, хто утримується в установі були освяченні та роздані паски. Священники відвідали кожну камеру та привітали усіх зі світлим Христовим Воскресінням.

Організатором благодійного заходу виступив настоятель храму на честь святої великомучениці Анастасії Узорішительниці, що розташований на території установи, голова Пенітенціарного відділу єпархії – протоієрей Володимир Гуй. Разом з отцем Володимиром ув’язнених відвідали клірик Ужгородського Свято-Хресто-Воздвиженського собору, помічник голови відділу – протоієрей Іван Фечко та клірик Свято-Троїцького храму Ужгорода (р-н Боздош)− протоієрей Іван Крецул.

У світлі дні Христового Воскресіння, Свалявське молодіжне братство ім. свт. Іоанна Шанхайського разом з вихованцями “Недільної школи”, яка діє при Свалявському Свято- Троїце-Кирило-Мефодіївському жіночому монастирі відвідали Свялявський будинок для людей похилого віку.

Для його мешканців молодь інсценізувала Пасхальну сценку, присвячену Воскресінню Христовому, а голова братства протоієрей Василій Бабець привітав старших людей з величним святом.

Після цього кожній особі було вручено паску разом з писанкою. Діти також побажали усім здоров’я, миру та душевного тепла.

Протягом багатьох років напередодні світлого свята Воскресіння Христового православна Хресто-Воздвиженська громада м. Ужгорода та благодійний центр «Спаси і сохрани», що діє при кафедральному соборі  проводять  низку акцій до пасхального свята з метою допомогти особам з низьким рівнем забезпечення.

Так, і цього року, на Великдень настоятель храму протоієрей Димитрій Сидор, керівник центру «Спаси і сохрани» Марія Гичка-Сидор разом з волонтерами завітали до вихованців родинного будинку “Нова сім’я”, що в м.Ужгороді. За декілька днів до свята волонтери завезли до будинку паски, продукти, а також канцтовари, одяг та взуття. У сам же день Пасхи Христової за присутності вихованців у будинку відбулося освячення пасок та святкового столу.

Окрім того, щороку кафедральний собор Ужгорода забезпечує пасками та продуктами  Українське товариство сліпих, Ужгородське міське товариство інвалідів праці та дитинства, Товариство глухонімих, малозабезпечені та багатодітні родини. Також у день Воскресіння Христового  дорослі і діти, які просять милостиню біля собору отримали освячені пасочки та солодку водичку.

«Спеціально до свята пасхальний кошик з пасочками, продуктами (олія, крупи, цукор, йогурти, яйця, масло, ковбаси, яблука), памперси та одяг для малечі отримали матусі з дітками, які перебувають в Обласному будинку матері та дитини, – розповідає керівник центру «Спаси і сохрани» Марія Гичка-Сидор. – Ми також знову навідували Ужгородський будинок для людей похилого віку. Цього разу до свята Пасхи ми привезли їм пасочки, продукти харчування та одяг. Ці милі дідусі і бабусі з особливою радістю приймали подарунки. Хтось плакав, хтось хотів обійматись, але усі були вдячні, що їх не забули. Дехто навіть питав: “За що? Ми не заслужили”. Ще ми відвідували обласний притулок для неповнолітніх, який знаходиться у Батьові Берегівського р-ну. Волонтерами центру було зібрано більш ніж 100 шт. іграшок та одягу. Дітки ласували цукерками,печивом та солодкою водичкою. Психологом нашого центру було проведено профілактичну бесіду з підлітками».

Увага! 06 травня 2016 року в Перечинській школі-інтернат був виявлений вірус позитиву, який на щастя найбільше зачепив дітей. Відомо, що дитячі емоції є щирими і непідкупними,  але протоієреєм Володимиром Грицько, головою Перечинського молодіжного братства імені архімандрита Василія (Проніна), архімандритом Миколаєм (Шестак) та перечинськими братчиками перевірено, що дарувати такі емоції  – ще більше щастя.

На свято ікони Божої Матері «Живоносне джерело» та по сумісництву Георгія Побідоносця ми прийшли поділитися нашою пасхальною радістю з дітками Перечинської школи-інтернат… вже традиційно.

Молебен, освячення водички, пасочки та писанки – нічого надзвичайного, однак та атмосфера кожного разу по своєму є особливою та завжди залишається незабутньою! Все це у фотосеті, бо істинно пасхальний настрій не можливо передати словами, та й вони тут зайві всі, крім одних – «Христос Воскресе!».

P.S. Необхідною деталлю всього цього стала наявність у Перечині справжніх носіїв вірусу пасхального позитиву, які вже вкотре випускають його у потрібному місці в потрібний час. Не здогадалися про кого це? Перегляньте фото – дізнаєтеся! Даю підказку – їх двоє, одягнуті в білих ризах і світяться від щастя

В Світлий Пасхальний тиждень, православна громада храму преподобного Іова Почаївського міста Ужгорода (мікрорайон Радванка) разом з настоятелем протоієреєм Петром Баб’яком привітала з Воскресінням Христовим немічних та хворих людей в Ужгородській міській клінічній лікарні.

Прихожани парафії преподобного Іова, зокрема, власноручно випікали паски та розмальовували Пасхальні писанки для тяжко хворих людей у відділеннях судинної неврології та кардіології.  За словами настоятеля парафії: «Наша мета − це наша спільна з лікарями праця заради того, щоб радість від найбільшого християнського свята – Пасхи Господньої відчула кожна прикута до ліжка людина».

У Світлий тиждень священнослужителі єпархії з Пасхальним благовістям відвідали онкологічне дитяче відділення Обласної дитячої лікарні, що Мукачеві.

З пасками, святковими кошиками, солодощами, крашанками і веселим настроєм до хворих діток у палати навідалися голова Молодіжного відділу єпархії, протоієрей Василій Керецман та намісник Свято-Георгієвського чоловічого монастиря, що в с. Заболотне, архімандрит Серафим (Вереш).

Пасха Христова – це унікальна можливість для кожного з нас виконати євангельську заповідь та слова нашого Спасителя: «Коли Я був хворий, ви відвідали Мене» (Мф.25, 35-36). Тож закликаємо і всіх відвідувачів нашого ресурсу, у ці святкові дні чим більше долучатися до благодійних акцій, творити добро і бути небайдужими до своїх ближніх та оточуючих нас людей!

За матеріалами сайту: Мукачівської єпархії

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *