Слово до прийдешніх свят Голови Відділу протоієрея Сергія Екшияна

4 ДОБРІ СПРАВИ, ЯКІ МОЖНА ЗРОБИТИ ПІД ЧАС РІЗДВЯНИХ СВЯТ 

Різдвяні Святки будуть по-справжньому святими днями, коли поділимося нашою радістю з іншими.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ з посиланням на «ФОМА в Україні», про це розповів глава Синодального відділу Української Православної Церкви з соціально-гуманітарних питань протоієрей Сергій Екшиян.

«Євангельські волхви принесли новонародженому Христу дари. І ця традиція продовжується досі. Кожен християнин намагається до свята Різдва Христового підготувати себе постом, молитвою та добрими справами, а на свято поділитися з усіма цією радістю», – зазначив отець Сергій.

Священник УПЦ назвав першою доброю справою необхідність подарувати свято тим, хто не має сімейного тепла.

«У дитячих будинках діти чекають на радість, на якесь диво і подарунки. Можна легко знайти інформацію в інтернеті, зв’язатися з керівництвом та запитати, як зробити подарунок дітям. Це можуть бути солодощі, фрукти, розвиваючі ігри. Замовляємо адресну доставку та подарунок готовий. Так само потребують нашої участі пенсіонери з будинків для літніх людей. Вони як ніхто хочуть нашої уваги та якоїсь участі. Якщо поки не можна туди приїхати, можна подарувати те, що їх порадує. Наприклад, ковдри, пледи, вовняні шкарпетки, якісь засоби особистої гігієни тощо — перелік можна дізнатися у керівництва чи волонтерів. А можна передати і святкові продукти, щоб прикрасити на Святках їхній стіл», – розповів глава Синодального відділу.

Він зазначив, що мало хто звертає увагу на інтернати для людей із психічними порушеннями. «Більшість обходить їх стороною. А там є дуже нещасні люди, які також люблять свята і хочуть бути щасливими», – додав він.

«Наразі багато людей не мають даху над головою. Безхатченки навіть гарячу їжу бачать не щодня. Потрібно звернути увагу на них та інших малозабезпечених», – сказав священник.

Протоієрей Сергій Екшиян порадив озирнутися на всі боки, щоб побачити того, кому необхідна наша підтримка.

«Завжди поряд знайдеться людина, яка ледве зводить кінці з кінцями. Наприклад, пенсіонер, який живе на одну пенсію, багатодітні батьки чи тяжко хворі. Це може бути ваш сусід чи знайомий. Купіть їм продукти чи ліки та принесіть додому або замовте адресну доставку. Так ви потішите їх у ці святкові дні.

Якщо побачили дуже бідну людину похилого віку в магазині, можна підійти і дуже акуратно запитати: «Дозвольте мені Вас чимось пригостити. Давайте Ви щось оберете, а я оплачу — нехай це буде від мене на знак поваги до Вашого віку». І це буде дуже добра справа, а якщо людина посоромиться — виберіть так, як для себе», – розповів про другу добру справу.

Священник також вважає за необхідне познайомити своїх рідних та близьких зі святом Різдва Христового.

«Буває так, що наші родичі та знайомі ще не відкрили для себе свято Різдва. Більшість людей зустрічають Новий рік — це у них сімейне свято, а Різдво для них стає другорядним святом. І тоді віруюча людина бере на себе ініціативу допомогти своїм близьким дізнатися про радість Різдва Христового, усвідомити торжество пришестя у світ Спасителя. Він запрошує їх до себе до хати, накриває стіл, пригощає, ділиться цією радістю, розповідає про свято. Це дуже хороша нагода поговорити про віру і нашого Спасителя», – сказав він про третю добру справу.

 

Говорячи про четверту добру справу в період Святок, отець Сергій закликав запасатися різдвяною радістю на Богослужіннях.

«Церковні служби – одна з найважливіших справ у святкові дні. Для того, хто живе благодатним життям, це не праця, а джерело радості. На Святках усі наші богослужіння є святковими, і, беручи участь у них, увесь час перебуваємо в атмосфері Різдва», – зазначив глава Синодального відділу.

На завершення священник УПЦ пояснив, що особливість добрих справ полягає у витрачанні свого часу та грошей, щоб комусь допомогти.

«Коли людина це приймає, то її радість передається і вам. Ваше серце так само радіє, як і його. Це почуття не купиш ні за які гроші. Тому у святкові дні особливо важливо не пройти повз такі добрі справи», – підсумував протоієрей Сергій Екшиян.

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *