«Країна, яка вбиває своїх дітей, не може бути процвітаючою»

Активіст Центру захисту материнства і сімейних цінностей «Спаси і збережи» Олександр Єрух – про лякаючою статистикою абортів та рух за збереження життя ненароджених дітей.

Як уже повідомляв СПЖ, днями в столичному Українському домі пройшов Всеукраїнський форум сім’ї, що обговорив необхідність захисту і популяризації традиційних українських сімейних цінностей.

Головними викликами і загрозами для інституту сім’ї були названі серйозний демографічна криза, катастрофічна статистика розлучень і абортів, сирітство, безвідповідальне батьківство.

Серед делегатів форуму – парламентаріїв, вчених, священиків, працівників освіти, журналістів, лідерів громадських рухів – був і активіст Центру захисту материнства і сімейних цінностей «Спаси і збережи» Олександр Єрух. З ним зустрівся і поговорив кореспондент СПЖ.

– У Центрі ви – координатор одного з проектів, який сьогодні ставить собі за мету організацію руху проти абортів, з чого все починалося?

– протиабортну рух в Україні вперше 15 років тому почав священик Української Православної Церкви Владислав Софійчук – настоятель Свято-Макарівського храму в Києві, на Татарці. Тобто батько Владислав є засновником руху «Спаси і Збережи», він і керує цим рухом – проти абортів, за сімейні цінності. І саме в храмі знаходиться свого роду координаційний центр. Щоп’ятниці там проходять молебні про немовлят в утробі убієнних. Крім того, надається матеріальна, психологічна, юридична і соціальна допомога проблемним вагітним.

– Коли приєдналися до цього руху Ви?

– Я приєднався до нього 3 роки тому. Це був поклик душі і серця, а швидше за все – Божий Промисел. Перші приблизно півтора року я вникав в суть питання, тому що, насправді, це дуже складне і специфічне рух. Як відкрити кабінет передабортне консультування, як організувати лекції про шкоду абортів, навіть ті ж листівки роздавати на вулиці – потрібно на всю цю специфіку вникати, вивчати …

– Помічники в цій справі знайшлися?

– Звичайно … Рівно рік тому в Києві відбулася перша робоча зустріч ініціативної групи, яка виступила за організацію в нашій країні всеукраїнського суспільно-церковного руху на захист материнства і ненароджених дітей, а також – проти абортів. Зібралися тоді священики Української Православної Церкви, лікарі-психологи, акушери, представники з Верховної Ради, громадських організацій … Очолив цю зустріч отець Владислав Диханов, керівник Синодального відділу з соціальних питань. Він тоді, я запам’ятав, озвучив просто страхітливу цифру – понад 300 тисяч перерваних вагітностей в рік. Кожен сьомий аборт роблять підлітки у віці 15-17 років. І це тільки офіційно … Від Церкви висловлювалися про необхідність духовної підтримки і вносили пропозиції отець Геннадій Батенко, отець Володимир Кісточка, від Синодального сімейного відділу Іоанн Ружицький …

– Які вам запам’яталися цікаві пропозиції …

– Медичні психологи розповідали про закордонний досвід, який можна переймати. Це прослуховування жінкою серцебиття плода, виведення аборту з системи обов’язкового медичного страхування. Або введення «Тижня тиші», коли жінка приходить до лікаря і говорить, що хоче зробити аборт, їй дають тиждень подумати, порадитися з сім’єю, і тільки після цього їй можуть дати направлення на цю операцію. Цікаве обговорення було запропонованого циклу процесу допомоги кризовим вагітним, і в цьому циклі якраз і зав’язані медицина, Церква, волонтери і, звичайно, ЗМІ, так що допомагайте …

– І все ж конкретно, результати цієї першої зустрічі …

– Стали зрозумілі сильні і слабкі сторони цього проекту. Стало зрозуміло те, що може запропонувати Церква, наприклад духовні програми, медицина також запропонувала, і громадськість. Але найважливіший момент – це бажання скоординувати зусилля …

– Що вже зроблено на сьогоднішній день?

– Уже можна говорити про конкретні справи для досягнення результату: відмовляти жінок від абортів, а також просвіщати підростаюче покоління. До нас приєдналася громадська організація «Вся Україна», яка реалізує десятки соціально-орієнтованих проектів, її очолює Валентин Гиря. Так ось, спільно з цією організацією ми відкрили в 5-му київському пологовому будинку кабінет передабортне консультування.

Там складні комунікації між лікарями і нашими консультантами-психологами, які працюють з кризовими мамами. Такі консультації часто переконують жінку не ставати вбивцею своєї дитини. Тут складність у чому … В офіційну статистику абортів не входять випадки, коли жінка провокує позбавлення від дитини за допомогою таблеток, а це далеко не поодинокі випадки, і ми намагаємося з’ясовувати у лікарів кількість таких випадків, а це якраз афішувати ніхто не хоче.

Далі, дуже скоро ми плануємо провести навчання лекторів, які будуть в школах, в старших класах розповідати про шкоду абортів. Я зараз спілкуюся з Міністерством освіти, щоб вони дали «добро» на такі лекції в усіх школах України. Там готові підтримати, але просять, щоб їх ознайомили зі змістом таких лекцій з точки зору коректності … Цим ми зараз займаємося.

І ще … Буквально днями ми збиралися зі священиками, обговорювали: готуємося розміщувати в храмах, жіночих консультаціях, на вулицях плакати, стенди про наш рух проти абортів, і закликаємо, щоб приєднувалися волонтери, ми дуже потребуємо допомоги небайдужих людей.

Я прийшов на форум, де зібралися однодумці з усієї України і обговорюють дуже гарячу тему для нашої країни – як зберегти сімейні цінності, шукаю шляхи співпраці з людьми, небайдужими до цієї справи. Почув сьогодні прямо крилату фразу – країна, що вбиває своїх дітей, не може бути процвітаючою. Про це потрібно серйозно задуматися всьому нашому суспільству і всім світом виступити на захист ненародженої дитини.

Якщо у вас є бажання підтримати всеукраїнське антиабортної рух, спрямований на збереження життя ненароджених дітей:

Конт. тел .: 095-574-22-54; email: Spasi.in.ua

За матеріалами: Союзу православних журналістів

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *